Комунальний заклад Шахівської сільської ради "Золотоколодязька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів"

   





Безпечний Інтернет-2022

Для сучасних дітей та підлітків Інтернет — це не просто віртуальна реальність, а повноцінна частина їхнього життя.

Проте саме Інтернет усе частіше стає джерелом небезпеки для дітей, наслідки якої не обмежуються втратою грошей чи особистих паролів у соціальних мережах, а можуть коштувати дитині здоров’я та майбутнього.

Тема безпечного користування всесвітньою мережею  дуже актуальна. І тому щороку в перший вівторок лютого людство відзначає День безпечного Інтернету.

Цей день в Україні є одним із ключових для поширення ідей безпечного користування Інтернетом та сучасними цифровими технологіями. Із кожним роком до його відзначення в Україні, як і у всьому світі, приєднується все більше організацій.

Педагогічний колектив та учні КЗ Шахівської сільської ради «Золотоколодязька ЗОШ І-ІІІ ступенів» теж приєдналися до загальнонаціональних заходів для освітян та дітей і молоді.

Діти   1,  2  класів  здійснили  подорож до  країни  «Інтернет»,   де разом із героями мультфільму"Фіксики"

(https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=X8HyrxqI4lg&list=UUbhpAztEK-MkkzLWsVny_SA&index=87) виконували завдання і пройшли квест "Безпечний Інтернет".  Кожен учень отримав буклет "Безпечний Інтернет" із корисними порадами.

Четвертокласники, поділившись на дві команди, активно працювали в інтелектуальному шоу «Сто до одного». Як завжди, перемогла ДРУЖБА. А ще розвивали навички вирішення проблем, логіку і творчі здібності, працюючи на ресурсі Hour of Code, програмували разом із героями улюбленої гри Minecraft.

         Із учнями 5, 6 класів дистанційно був проведений урок «Інформаційна безпека в Інтернеті». Результатом нових і повторення відомих правил стало створення колажу «Переваги та недоліки Всесвітньої мережі».

         Семикласники разом із восьмикласниками  на уроці інформатики  на платформі дистанційного навчання Google Клас працювали з презентацією «Інтимне селфі в Інтернеті – жарт чи ризик?»,  обговорювали проблемні питання.

Із учнями 9 та 11 класів був проведений урок-тренінг (на платформі дистанційного навчання Google Клас) «Безпечний Інтернет»,  діти переглянули відео  «Onlinсексуальне насильство над дітьми (кібергрумінг)» (https://www.youtube.com/watch?v=b-gaa9ZI2JE)   та обговорили питання:

1. У чому переваги й недоліки знайомства через Інтернет?

2. Скільки тобі потрібно часу для того, щоб людина, з якою ти спілкуєшся в мережі, отримала твою повну довіру? Як ти визначаєш, коли людині можна довіряти?

3. Чи повіриш ти в щирість людини, якій для побудови романтичних стосунків важлива не твоя особистість (думки, хобі, досягнення, характер), а зображення твого оголеного тіла?

4. Як би ти відреагував на пропозицію зробити оголене фото? Сформулюй кілька фраз-відмов.

5. Що робити, якщо потрапив в таку ситуацію?

6. Як допомогти другу, який потрапив у таку ситуацію?

Діти зробили відповідні висновки та ще раз згадали про те, що повідомити у поліцію про можливі прояви кібергрумінгу треба за телефоном 102, звернутись за допомогою до кіберполіції  за посиланням https://cyberpolice.gov.ua та національної гарячої дитячої лінії - 1545 (далі обрати 3).  А ще познайомились із сайтом Skarga.ua (http://skarga.ua/), де кожен може подати скаргу на той чи інший матеріал із просторів Інтернету.

Учні 4-11 класів виконували тестові завдання, працювали з інтерактивними вправами на онлайнресурсі https://learningapps.org/ та удосконалювали навички програмування із Годиною коду на онлайнсервісі https://hourofcode.com/ua/uk/learn.

Крім того, усім учням було запропоновано перевірити, чи зможуть вони вижити в Інтернеті, нічого не порушивши, за допомогою онлайн-гри «Вижити в Інтернеті – місія (не)здійсненна» (http://game.cedem.org.ua/).

Учні школи виявили бажання зареєструватись та взяти активну участь у Всеукраїнському конкурсі «Безпечний Інтернет 2.0», який проводить освітній проєкт «На Урок» з 4 лютого по 4 березня 2022 року. Багато учнів мають дипломи І ступеня.

Усі школярі отримали від класних керівників пам’ятки  «Основні правила безпечної роботи в Інтернеті, про які варто сказати дітям» та були запрошені прийняти виклик «7 днів цифрової детоксикації».

А вчителі школи  прийняли активну участь у проведенні відкритого заходу, організованого Академією цифрового розвитку, «Всеукраїнський онлайн-флешмоб освітян до Дня безпечного Інтернету» із трансляцією через прямий ефір YouTube для закладів освіти України в межах співпраці Google Україна та Міністерства освіти і науки України, де:

  • виконали цифрові вправи у віртуальних кімнатах Google for Education разом із освітянами України;
  • отримали рекомендації щодо обережності і відповідальності під час роботи в Інтернеті;
  • дізнались як використати готові методичні рішення для формування навичок інформаційної безпеки;
  • отримали у подарунок підготовлений кейс для впровадження в освітній діяльності.

За підсумками флешмобу педагоги були нагороджені цифровими бейджами. У шкільній бібліотеці була організована тематична виставка.

Не зважаючи на те, що діти 1, 5-11 класів навчаються наразі дистанційно, день Безпечного Інтернету у школі відзначили цікаво та корисно.

         Сподіваємось, що отримані нові знання допоможуть нашим учням  безпечно і корисно  проводити час, навчання  у мережі Інтернет, без якої за викликом часу  сучасне життя неможливе.